Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σπήλαιο Καστανιάς στα Βάτικα Δήμου Μονεμβασιάς

Το Σπήλαιο της Καστανιάς στα Βάτικα Λακωνίας θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή έως και την 17η Ιουνίου 2012 από τις 10:00 το πρωί έως 15:00 με πρώτη ξενάγηση στις 10:30 και τελευταία στις 14:30.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2734360100, 2734023623 και 6932371991.

Προτεινόμενη διαδρομή για να φτάσει κανείς στο σπήλαιο, είναι: από Νεάπολη προς το Λάχι και 200 μέτρα πριν, στα Καλένια, αριστερά για Παραδείσι και συνεχίζουμε για Καστανιά και το σπήλαιο. Για την επιστροφή προτείνουμε την άλλη διαδρομή, φεύγοντας από το σπήλαιο, πριν την Καστανιά δεξιά και συνεχίζουμε προς Φαρακλό, Μεσοχώρι, Κάστρο Αγίας Παρασκευής και τέλος Νεάπολη.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται στο όρος Πάρνωνα περίπου 30 με 40 λεπτά της ώρας από τη Νεάπολη. Είναι πολύ πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να το δημιουργήσει. Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα ενώ ο επισκέπτης κάνει μια υπέροχη διαδρομή 500μ  σε περίπου 30 λεπτά  με σπάνιες παρουσίες ενώ με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το λευκό, τυφλό και κουφό δολιχόποδο.
Το σπήλαιο σχηματίστηκε μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας (145 έως 195 εκατομ. χρόνων) της ενότητας «Τριπόλεως», μετά από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών που την διαδέχθηκε μια δραστήρια περίοδος σταγονορροής και δημιουργίας χημικών ιζημάτων. Ο λιθοματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του.
Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, σημαδεμένο απ' τα περάσματα κουρσάρων και κατακτητών ενώ μόλις 1,5χλμ Νότιοανατολικά του σπηλαίου (αριστερά στα 50 μέτρα από το σπήλαιιο) βρίσκεται η πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία Παναγία που δεν την πιάνουν οι Δυτικοί και Νότιοι άνεμοι.

Η φωτογράφιση και βιντεοσκόπιση απαγορεύεται, έτσι το υλικό που βλέπετε είναι από το blog ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ που έλαβε τη σχετική άδεια της δημοτικής αρχής.