διακοπές

Τη Μονεμβασία συνθέτουν ο "Βράχος" με την γέφυρα και τους τριγύρω οικισμούς αλλά κι ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας που περιλαμβάνει όλη την Ανατολική Λακωνία.


Ο Βράχος φιλοξενεί την Άνω πόλη και την Κάτω πόλη. Απέναντι και σε απόσταση μόλις 10 λεπτών της ώρας με τα πόδια από την κεντρική πύλη του κάστρου υπάρχει ο νεότερος οικισμός της γέφυρας ενώ τριγύρω αρκετεοί ακόμη οικισμοί. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Επίσης, σε μικρή απόσταση από τον Βράχο, υπάρχουν δύο κάμπινγκ και πολλά ακόμη καταλύματα.

Στον οικισμό της Γέφυρας θα βρείτε τράπεζες, ταχυδρομείο, ενοικιαζόμενα μηχανάκια & μοτοσικλέτες, super markets, παντοπωλεία, κάβα, internet café, φούρνους καθώς και πολλά εστιατόρια, καφετέριες, disco, φαρμακεία και αρκετά παρασκευαστήρια του παραδοσιακού Μονεμβασσιώτικου αμυγδαλωτού. Τέλος υπάρχει αγροτικό ιατρείο ενώ το κοντινότερο Νοσοκομείο είναι στους Μολάους.

Από την Γέφυρα για το Κάστρο και αντίστροφα εκτελεί δρομολόγιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοτικό λεωφορείο.


Κάστρο
Το “Βράχος” χωρίζεται στην “Κάτω” και στην “Άνω” πόλη.

Εκεί υπάρχει πληθώρα ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, εστιατόρια, café και καταστήματα με είδη δώρων και λαϊκής τέχνης. Η περιήγηση στα σοκάκια γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια καθώς τα κλιμακωτά σοκάκια καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία οχημάτων εντός του κάστρου.Η Μονεμβάσια είναι ένα ζωντανό μνημείο, κάθε γωνιά της υπέροχη. Δείτε την οικία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, κατεβείτε από το Πορτέλο στη θάλασσα κάτω από τα τείχη. Στην πλατεία της Μονεμβασιάς σας περιμένει το κανόνι ανάμεσα στο Μουσείο και τον Ι.Ν. Ελκόμενου Χριστού ενώ μην παραλείψετε να περπατήσετε ως τον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσαφίτισσας.

Άνω Πόλη
Βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. από την θάλασσα προσφέροντας μαγευτική θέα. Η ανάβαση γίνεται με τα πόδια από την “Κάτω Πόλη”. Θα συναντήσετε αρκετά χαλάσματα και ελάχιστα κτίσματα, όπως την πυριτιδαποθήκη και την Αγία Σοφία (μικρογραφία της ομώνυμης εκκλησιάς στην Κωνσταντινούπολη), η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση ως τις μέρες μας.


Δήμος Μονεμβασίας
Ο σημερινός Δήμος προέκυψε από την συννένωση (Καλλικράτης) τον Δήμων Ζάρακα, Μολάων, Ασωπού, Βοιών και φυσικά Μονεμβασιάς. 


Δοκιμάστε τα υπέροχα τοπικά κρασιά της Μονεμβασιάς.
Ο περίφημος οίνος ‘Μαλβάζια’ δεν καλλιεργείτε σήμερα στην Μονεμβασιά (Μαλβάζια) αλλά στις Κυκλάδες την Κρήτη την νότια Ιταλία και αλλού. Τα κρασιά παραγωγής Μονεμβασιάς είναι εξαίρετα και η επίσκεψη σας εκεί σας δίνει την δυνατότητα να τα γνωρίσετε.


πηγή: monemvassia.gr