Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ο Πάρνωνας εκπέμπει S.O.S.

Τα τελευταία χρόνια, ο πανέμορφος και πολύτιμος ορεινός όγκος του Πάρνωνα έχει δεχθεί βαριά πλήγματα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Εκτός από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η "αναπτυξιακή" μανία που έχει καταλάβει την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή του πανέμορφου αυτού βουνού.

Με αφορμή την προσπάθεια διάνοιξης ασφαλτοστρωμένου δρόμου στο Χιονοβούνι από το Δήμο Ζάρακα και τη Νομαρχία Λακωνίας, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», με επιστολή του στην ιστοσελίδα μας καλεί όλους τους φυσιολάτρες και φίλους του Πάρνωνα να κινητοποιηθούν για τη διάσωσή του.
 
Ακολουθεί η επιστολή:
 
"Ο δήμος Ζάρακα που βρίσκεται στη ΒΑ Λακωνία σχεδόν όλος έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας πλην ενός τμήματος στα βόρια του που συνορεύει με την Αρκαδία.
 
Την τελευταία δεκαετία ο βιότοπος διασπάται με δρόμους προς πάσα κατεύθυνση. Κάθε κτηνοτρόφος απαιτεί έναν δρόμο για στάνη και με συνοπτική διαδικασία, για πελατειακούς λόγους εξυπηρετείται..
 
Το 2006 ο δήμος και η ΝΑ Λακωνίας άρχισαν να κινούνται προς τα οροπέδια του Χιονοβουνιού, τα οποία είναι απερίγραπτης ομορφιάς, τόποι κρυφοί, κυριολεκτικά πρόκειται για ελατοσκεπείς εξώστες προς το Μυρτώο πέλαγος.
 
Στα πλαίσια της λεηλασίας και της τελευταίας γωνιάς ανέπαφης φύσης, η γνωστή αναπτυξιοβλακεία έβαλε στο επιχειρηματικό της σχέδιο αυτόν τον παρθένο τόπο που αν και έχει δεχθεί στο παρελθόν άγριες επιθέσεις διασώθηκε από την μετανάστευση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού .
 
Το 2004 λοιπόν κατόπιν Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) διανοίχτηκε δρόμος προς το δάσος χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και έγκριση επέμβασης από το Κυπαρίσσι προς Λούτσι-Πήλιουρα.
 
Με άλλη ΠΣ προσπάθησαν να μπουν στο δάσος από την περιοχή του Χάρακα (Χούμπαυλη) προς περιοχές Γκιόγκλιζα, Μακριά Λάκα με πρόθεση επέκτασης των δρόμων προς κάθε κατεύθυνση επικαλούμενοι «αποκαταστάσεις από θεομηνίες» και «βελτίωση οδικής πρόσβασης».
 
Μέλη και φίλοι του ομίλου μας τους σταμάτησαν.
 
Αναγκάστηκαν τελικά να αναθέσουν μελέτη οδοποιίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις γνωστές «μελέτες» με ελλιπείς πληροφορίες και απόκρυψη των επιπτώσεων, επιπλέον άνευ συνυπολογισμού των αθροιστικών συνεπειών με άλλα έργα.
 
Η κατάσταση είναι τραγική και γνωστή. Τραγικά γνωστή θα λέγαμε.
 
Αντί να κρατηθεί ανέπαφος ο τόπος και να προβληθεί ως ανέπαφη άγρια φύση ώστε να ζήσουν τα χωριά γύρω από το δάσος από αυτήν την ανυπέρβλητη αξία πνευματική και οικονομική, θέλουν να μεταβάλλουν το δάσος σε κέντρο θερινού και χειμερινού τουρισμού.
 
Ο δήμος Ζάρακα επικαλείται εξυπηρέτηση κτηνοτρόφων.
 
Ο δασάρχης δεν εκδίδει κατά παράβαση καθήκοντος την απαγορευτική διάταξη βοσκής αν και τον υποχρεώνει ο δασικός νόμος και η δασοτεχνική μελέτη.
 
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει χρηματοδοτήσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της ΖΕΠ, ώστε να προσδιοριστούν οι ζώνες απόλυτης και σχετικής προστασίας. Φορέας διαχείρισης δεν έχει συγκροτηθεί, τώρα γίνονται κινήσεις να αναλάβει τη περιοχή ο φορέας Πάρνωνα-Μουστού.  Σε ορνιθολογική μελέτη αναγνωρίστηκε η περιοχή του Χάρακα ενδιαφέροντος ενός ζεύγους σπιζαετού.
 
Η προμελέτη επιπτώσεων του «έργου» περιλαμβάνει χάρτη οδοποιϊας σε υπόβαθρο διαγράμματος ΓΥΣ 1/5000, αλλά δεν αντιπαραβάλλεται ο υπό διάνοιξη δρόμος με το μονοπάτι Ε33 καθώς το τελευταίο δεν σημαίνεται στο χάρτη οδοποιίας. Κρίνουμε ότι σε μεγάλο μήκος συμπίπτουν.
 
Ο δασάρχης Μολάων (γνωστός από τη περίπτωση της Ελαφονήσου) επικαλείται την δασοτεχνική μελέτη (μόνιμη δεκαετής) για τον δρόμο αλλά αυτή μη σύννομα δεν έλαβε υπόψη της ότι η περιοχή είναι ΖΕΠ απειλούμενων αρπακτικών. (σ.σ : !!??!!)
 
Αν κινητοποιηθούμε πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το «έργο» έως ότου συνταχτεί η ΕΠΜ που θα επιλύσει τα ζητήματα της χρήσης γης όπως επιτάσσει ο ν 1650/86. Στο ΣτΕ το «έργο» θα εκπέσει αναμφίβολα.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει από κοινού τις υποθέσεις Λούτσι-Πήλιουρα και Χάρακα-Χούμπαυλη (δηλαδή Χάρακας-Γκιόγκλιζα και όχι Χούμπαυλη).
 
Για την πρώτη περίπτωση ζητά ποινικές και διοικητικές κυρώσεις κατά τον 1650/86 και  κύρυξη της παράνομα καταστραφείσας δασικής έκτασης αναδασωτέας.

Για την δεύτερη επίκειται γνωμοδότηση. Αναφορά -παρέμβαση στην υπόθεση  ιδιαίτερα από ορειβατικούς συλλόγους λόγω Ε33 και οικολογικούς φορείς λόγω ΖΕΠ προς Συνήγορο του πολίτη (Α.Π. υπόθεσης 9824/2006/2.7), που τον αγνόησαν οι δασικές υπηρεσίες, θα βοηθήσει όπως και ανάδειξη του θέματος με κάθε τρόπο."


Πληροφορίες:
Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

http://www.speleoclubposeidon.gr/
info@speleoclubposeidon.gr     

πηγή: 935radio.gr